Tarinaa Ella-kelasta

Kelan idea lähti syntymään huomiosta, että avonaisella kelalla pilkittäessä siima pääsee tietyissä tilanteissa karkaamaan siimarullalta pois harmillisen usein. Vuonna 2017 talvella, erään kisareissun jälkeen siimasotkuja selvitellessä, aloin pähkäillä ideaa ”umpikela” mallisesta kelasta. Sellaisesta, jossa siimasotkujen vaara olisi minimoitu, rulla pyörisi takertelematta ja jonka jokainen pilkkijä voisi helposti ja vaivatta vaihtaa entisen kelan tilalle.

Ensimmäiset versiot kelasta alkoi syntyä talven 2017 aikana kärkisorvilla. Lukuisten eri versioiden ja testailujen jälkeen, kelassa matkan varrella ilmeneet viat ja puutteet saatiin hiljalleen karsittua pois ja pienin askelin kela kehittyi.Vuonna 2020 investoitiin kelan valmistukseen automatisoitu kone, joka takasi monipuolisemman kelan kehitystyön ja kela alkoi hioitui nykyiseen muotoonsa.

Ella-kela oli valmis suuremman yleisön testiin kevättalvella vuonna 2022. Uutuus otettiin pilkkipiireissä innostuneesti vastaan ja tulleen palautteen perusteella oli hienoa todeta, että kela toimii niinkuin se oli suunniteltu. Se toi helpotuksen pilkkijöitä kauan piinanneeseen ongelmaan.

Pidetään huoli, että Suomalainen pilkkiperinne jatkuu elinvoimaisena ja tieto taito siirtyy myös jälkipolville, jotta hekin saisivat kokea mukavia hetkiä tämän hienon harrastuksen parissa.

Oikein mukavia ja rentouttavia hetkiä kaikille pilkkimistä harrastaville!

Terveisin,

Perttu Vuojolainen
Ella-kelat

Pohjois-pohjanmaa, Pyhäjärvi